Simson Star veterán motor portál - klub, fórum, alkatrészek, felújítás, műszaki leírás, története
Alkatrész
     
Menü
     
Veterán apró Simson
     
Ajánló
     
Simson
simson
     
Látogatók
Indulás: 2009-12-17
     
-
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás
     
Simson Star felújítás - 1974

Szilágyi Zsolt Imre, Halászi

Simson Star SR4-2/1 (1974)

 

2010. augusztusában döntöttem úgy, hogy szeretnék még egy Simson Start a meglévő mellé, és szeptember elején sikerült is szereznem egyet.

Nem volt egy szépség:

erről az oldaláról sem:

sőt látszott, hogy jó néhány alkatrész, mint például a kormány:

cserére szorul majd, na de hát én éppen ilyet kerestem. Arra volt ugyanis szükségem, hogy relatíve olcsón egy viszonylag épen maradt (tehát nem szétvagdosott, átalakítgatott, hiányos) darabot szerezve, azt saját kezűleg, teljes körűen, szépen rendbe tegyem.

A munka idén február elején kezdődött, melynek során először is darabjaira szereltem a gépet, majd módszeresen felújítottam, vagyis letisztítottam, ellenőriztem, illetve megjavítottam az ismételt beépítésre szánt alkatrészeket, a cserére szorulók helyett pedig használt, de jó állapotúakat, illetve - elsősorban Németországból - újakat szereztem be.

Minden leheséges munkát (beleértve a teljes fényezést, kerekek újraküllőzését, ülés újrahúzását stb.) magam végeztem el, kizárólag a henger átalakíttatását, felfúratását, néhány esztergált alkatrész legyártatását, krómoztatást, valamint egy elektronikus relé és egy bőr kapaszkodószíj elkészítését bíztam másra.

Végül aztán 5 és fél hónapnyi várakozás, munka, és persze nem kevés pénz árán elkészült a nagy mű:

Akit érdekel, a teljes dokumentáció (képek, videók, leírás) letölthető

itt: http://www.2shared.com/file/nZCaFGRh/Simson_Star__1974__feljtsa_201.html

itt: http://www.2shared.com/file/zdunyX-v/Simson_Star__1974__feljtsa_201.html

és itt: http://www.2shared.com/file/EgSve3WW/Simson_Star__1974__feljtsa_201.html

15 hozzászólás
Idézet
2013.02.13. 19:31
pocz12

Szia!

azt szerteném megkérdezni hogy megtudod mondanni nekem a festékek kódjait amivel lefesteted a motorot,? köszi!

 

Idézet
2012.11.29. 19:14
Róbert
Szia! Nekem is van egy ugyanilyen ramaty állapotban lévő Starom! Szeretném megkérdezni tőled, hogy pontosan mennyibe került neked a felújítás! Én is tervezek egy ilyen teljes restaurálást és jó lenne tudni hogy kb mire számíthatok! Előre is köszi!
Idézet
2012.11.29. 19:13
Róbert
Szia! Nekem is van egy ugyanilyen ramaty állapotban lévő Starom! Szeretném megkérdezni tőled, hogy pontosan mennyibe került neked a felújítás! Én is tervezek egy ilyen teljes restaurálást és jó lenne tudni hogy kb mire számíthatok! Előre is köszi!
Idézet
2012.11.02. 19:03
Zsoel

sote

Szia! Én a Zweirad Schubertet ajánlom. Rendezett, áttekinthető a honlapjuk, és viszonylag kedvező áron adnak nagyon jó cuccokat. Mire gondolsz az alatt, hogy "aki foglalkozna vele"?

Idézet
2012.11.02. 19:01
Zsoel

Ancsa

Szia! Az a duda nem Simsonra való, hanem Pannoniáé volt. A jó ég tudja, ki tette rá, én így vettem, de az volt az első dolgom, hogy leszereljem, nem akartam, hogy a kormányon éktelenkedjen. Starra, kérlek, az akumulátorról működő gyári dudája kell. :) Különben nagyon szívesen eladnám neked, ha nem kelt volna el már tavaly... de egyébként nem is szólt, csak a gumilabdája volt szép.

Nem tudom, melyik takarólemezre gondolsz. Ha kormányra valóra, az akár nekem is van, igaz, még a régebbi, alumíniumból való (nem tudom, mikori kiadású a motorod). Oldallemezekkel pedig tele van az internet. :)

Idézet
2012.09.17. 14:09
sote

Sziasztok!!!

Én is vettem egy,74 -es évjáratú start.És szeretném pipecre vágni a gépet,eredetibe!

Segítsetek légyszives,hogy hol lehet rendelni hozzá cuccokat,vagy ki az aki foglalkozna vele!!Előre is köszönöm segítségeteket! Mert ami a képeken van,az gyönyörű! És szeretném ha az enyém is ilyen lenne,mert megérdemli!

Idézet
2012.08.02. 15:19
Ancsa

Szia!

Én most kaptam egy 1974-es simson start munkába járás céljából.Szép motor de még vannak apróbb hibái.Láttam a felújítás előtti képen, volt duda a motoron, a felújított motoron meg nem láttom.Esetleg ha még megvan a duda nem adod el?Nem tudod takaró lemezt hol tudok, nem csillagászati áron beszerezni?

Előre is köszönöm a választ:Ancsa

Idézet
2012.03.22. 10:53
Zsoel

Szia!

Az alapjárat beállítása önmagában nem egy nagy kunszt akkor (de csakis akkor), ha műszakilag kifogástalan állapotban van a motorunk. Ezért a műveletet azzal kell kezdeni, hogy szépen átnézzük a gépet, ugyanis mechanikai hiányosságok (pl. nem kellően tömített forgattyúház, csökkent kompresszió, eldugult kipufogó, légszűrő stb.) fennállása mellett soha a büdös életben nem fogod tudni rendesen és megbízhatóan beállítani az alapjáratot: vagy lehetetlenül magasra kell srófolni azt, vagy pedig hosszabb-rövidebb (de inkább rövidebb) idő után le fog fulladni az üresjárásban ketyegő motor, így a beállítás teljesen megbízhatatlan lesz.

Tehát azzal indítjuk a beállítást, hogy átvizsgáljuk a Start. Megnézzük, elegendő-e a kompresszió, nem szorul-e felköszörülésre a henger. Ellenőrizzük a gyertyát, a megszakítót, a kondenzátort, valamint a gyújtási időpontot, a megszakító- és gyertyahézagot. Meggyőződünk arról, szorosan van-e becsavarva a gyújtógyertya, meg vannak-e húzva a hengerfej anyái. Ellenőrizzük, nincs-e eltömődve a kipufogó, a légszűrő, megfelelően tömítve van-e a légszűrőház. Ezután levesszük és szétszereljük a porlasztót. Mondanom sem kell, hogy az itt leírtak csakis a gyári állapotú BVF 16N1-6 típusú porlasztóra állnak, hiszen a Starhoz ez való. Ellenőrizzük a beállításokat (fúvókák helyes mérete, tisztasága, szivárgásmentes úszó, helyes benzinszint). A részterheléstűt (síbertű) alapesetben úgy kell behelyezni, hogy a tűtartó lemez alsó lapja a felülről számított harmadik rovátkába essen. A karburátort ezután összeszereljük, és felcsavarozzuk. Figyeljünk arra, hogy a porlasztórögzítő anyákat váltakozva és finoman feszítsük meg, nehogy elhúzódjanak a csatlakozókarimák, és fals levegőt szívjon a motor.

Figyelem: a hamislevegő-beszívás (vagyis a dugattyú által a hengerbe bármilyen, a levegőszabályozó tolattyú által szabályozott keresztmetszeten kívül eső helyről beszívott levegő) az egyenletes alapjárat beállíthatóságának legnagyobb ellensége, akár a porlasztócsatlakozásnál, akár a hengerfej környékén, akár a forgattyúháznál zajlik, mivel mindenképpen felborítja a helyes tüzelőanyag-levegő arányt! Ha bárhol hiányosságot tapasztalunk, küszöböljük ki. Ha például minden igyekezetünk, illetve a gyanús alkatrészek, pl. gyertya kicserélése ellenére sem lehet beállítani az alapjáratot, akkor valószínű, hogy kompresszióhiány vagy a hengerfej, illetve a forgattyúház tömítetlensége miatt nem kívánt levegő jut a hengerbe.

Ha mindez megvan, akkor először is üzemmelegre kell járatni a gépet. Ennek érdekében legalább 10 km-t kell utazni vele műúton, átlag 45-50 km/h-s sebességgel. Csakis üzemmeleg állapotban lehet megbízhatóan beállítani az alapjáratot. A bemelegítés után az alapjárati fordulatszám-szabályozó csavarral (ferdén felfelé áll) kissé megemeljük az alapjárati fordulatot, persze csak annyira, hogy még ne akarjon érezhetően szétesni a motor. Ezután az alapjárati tüzelőanyag-levegő szabályozó csavart (vízszintesen áll) teljesen betekerjük (ha ekkor le akarna fulladni a motor, még emeljünk az alapjárati fordulaton), majd szép lassan elkezdjük kifelé tekerni, és megkeressük azt a pontot (ez általában 1,5-2 fordulat környékén van), ahol az alapjárat a legegyenletesebb. Ezután a fordulatszám-szabályozó csavart is visszatekerjük annyira, hogy kellemes, vállalható alapjárati fordulatszámot kapjunk (ezt a Starnál fordulatszámmérő híján nehéz megállapítani, de közelítőleg az az alapjárat jó, amelyiken egyesben, sík úton még éppen eldöcög a vezetővel a motor, anélkül, hogy lefulladna. Ezzel kész is. Sok sikert!

 

Még arra megkérnélek, hogy máskor, ha műszaki problémád van, azt kérlek, a műszaki fórumban tedd közzé. Ez a menüpont a szóban forgó jármű felújításáról szól, így ide csak közvetlenül a felújítással kapcsolatos kérdéseket, véleményeket várjuk.

Idézet
2012.03.14. 21:25
Sütő Zoltán

Sziasztok!

Novemberben vettem egy Staar-t,1974-es évjáratut.Müszaki analfabéta vagyok ezért kérdezem,hogy kell beállítani az alapjáratot?Segítségeteket előre is köszönöm!

 

Idézet
2012.03.13. 13:41
Zsoel

exiles

Szia!

Köszönöm szépen!

A teleszkópokat saját kezűleg újítottam fel, ilyeneket már nem lehet kapni. Szerencsére a porvédő hüvelyek, néhány karctól eltekintve, épek maradtak, így némi csiszolásos feldurvítás után le tudtam őket festeni, feketére, illetve az eredetihez nagyon hasonlító, általam kikevert zöldesszürke színre (ez nem egyezik meg a tank, oldallemezek, kormányburkolat, hátsólámpa színével, ahogy sok felújításnál látható - annál jóval világosabb és szürkébb árnyalatról van szó!) A teleszkópcsövek, a műanyag vezetőperselyek, valamint a ferrodolszegmensek újak, ezeket az eredetiek elapján én terveztem és gyártattam le.

Innét rendeltem a cuccot:

http://s40205778.shoplite.de/sess/utn;jsessionid=154f5f3ec541d7b/shopdata/index.shopscript

Ott a Simson-Ersatzteile alatti Ersatzteile menüpontban tárgykörökre bontva megtalálod a cuccokat; lehet válogatni. Szinte minden van, olyasmi is, amit Magyarországon egyáltalán nem vagy csak jóval drágábban kapsz meg. (De vigyázz, olyasmi is van, ami viszont Németrországban jóval drágább, mint itt, igaz, általában jobb minőségű is.)
Az Original-Restposten (az eredeti gyártási időből származó alkatrész) és az Original (eredeti, gyári, a gyártási idő lejárta után készült tartalékalkatrész) megjelölésű cuccok a legjobbak, az Originalqualität (más gyártó által, elvileg az eredetinek megefelelő minőségben készült holmik) még tűrhető színvonal, a Nachbau (utángyártott) kacatokat pedig lehetőleg kerülni kell.
Amúgy egy Birgit Schubert nevű hölgyé az üzlet, Ellwangenben. Nagyon kedves, segítőkész, és gyorsan elküldi a cuccot, amelyek nagyon jó minőségűek. Bizonyos rendelési összeg felett kedvezményt is ad; például amit ehhez a motorhoz rendeltem, olyan 450 € körüli összeg volt, és a 18 eurós postaköltségből 6-ot elengedett. Azonkívül rá kell még számolni a tranzakció végösszegére az átutalás költségét, ami olyan 8-10 euró körül szokott lenni, banktól függően, tehát összesen durván 20-25 euróba kerül a cuccok Magyarországra juttatása. Én mindenképpen őket ajánlom, mert nagyon áttekinthető a honlapjuk (többet is megnéztem, és ezt találtam a leghasználhatóbbnak), szinte minden alkatrészhez ott van segítségképpen a fénykép (ha esetleg a német megnevezés alapján nem volna világos, mi micsoda), és gazdag a választék. Egyetlen hátrány, hogy a pontos szállítási költség egyeztetéséhez sajnos németül kell tárgyalni e-mailben, mivel magyarul nem beszélnek. :)

Idézet
2012.03.05. 16:43
exiles

Szia!

Szép munka! A teleszkópokat is Németországból rendelted, vagy azokat felújítottad?

Webshopból rendeltél Németből? Betudnád linkelni a webcímet, persze csak ha volt.

Köszönöm

Idézet
2012.02.06. 22:33
Zsoel

simsonmezotur

Köszönöm szépen!

A tankmatricát (sok más alkatrésszel egyetemben) Németországból rendeltem, de nálunk is beszerezhető, például itt:

http://kamioldmotor.boltaneten.hu/kinalat/14_simson_star_alkatreszek-9/10/

itt:

http://www.vatera.hu/simson_star_tank_matrica_1545443972.html

vagy itt:

http://www.futarmotorosbolt.hu/product_info.php?products_id=3766

Zsoel

Idézet
2012.01.25. 23:16
simsonmezotur

Üdvözlöm! Nagyon szép lett a motor! Azt szeretném kérdezni, hogy a tankra a matricát honnan szerezte be? Előre is köszönöm:simsonmezotur!!!!

Idézet
2011.10.30. 19:59
Zsoel

Norbert 2011.10. 05. 09:48

Szia!

Nincs színkódja, legalábbis olyan nincs, amit annak idején használtak, és még ma is érvényes lenne. Úgy kell kikeverni az épségben (takart helyeken) megmaradt fényezés mintájára. Én legalábbis így csináltam.

Idézet
2011.10.05. 09:48
Norbert

üdv
nem tudnád nekem meg mondani a motor színkódjait sehol nem találom meg a netten és fel szeretném újítani az ennyimét is !?

     
-

látogató van a honlapon.

     
Regisztráció

Jobb oldalon a honlap alján regisztrálj, így minden fontos információt (híreket, üzeneteket, aktualitásokat, rendezvényeket stb.) megkapsz e - mail üzenetben, a Simson Star portállal kapcsolatban.

     
Óra
     
Danuvia portál

     
Milyen messze mentél a Starral?
Távolsági használat
Mekkora volt a legnagyobb táv, amelyet egy túrán belül megtettél a Staroddal?

0-50 km
50-100 km
100-200 km
200-500 km
500 km-nél nagyobb
Ne röhögtess, a lakhelyemről is alig merek kimozdulni vele! :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     

Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!